Last Updated: 3:03AM 8/26/2022
Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping van je huis minstens één rookmelder te hebben. Zo’n rookmelder zorgt ervoor dat je gealarmeerd wordt wanneer er rook of brand gedetecteerd wordt in je woning.
Er zijn steeds meer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van rookmelders. Zo zijn er tegenwoordig zelfs slimme rookmelders verkrijgbaar, bijvoorbeeld via Wifiwijs. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten en vertellen we je meer over waarom het goed is dat rookmelders verplicht zijn gemaakt.
Waarom zijn rookmelders verplicht?
De rookmelderverplichting was al een tijdje van kracht in nieuwbouwwoningen. Sinds afgelopen 1 juli moet echter ieder huis over rookmelders beschikken. De reden daarvoor is duidelijk: brand kan overal ontstaan en rookmelders kunnen levens redden. De meeste slachtoffers van een brand vallen namelijk ’s nachts. Wanneer je slaapt, merk je namelijk niet dat er rook in je huis hangt omdat je reuk is uitgeschakeld. Een rookmelder maakt je in het geval van brand of rook wakker door een hoog, hard piepend geluid. Gelukkig doen je oren het nog wel gewoon, dus daar word je gegarandeerd wakker van.
Hoewel er geen eisen worden gesteld aan het soort rookmelder dat je moet nemen, is het wel aan te raden om goed te kijken welke rookmelder lang meegaat. Zo is het aan te raden om voor een melder te gaan waarvan de batterij minstens 10 jaar mee kan gaan. Er zijn veel goedkope rookmelders met batterijen die na een jaar al vervangen moeten worden. Zo’n jaar is zo voorbij. Ga liever voor een wat duurdere rookmelder waar je langer gebruik van kunt maken en die binnenshuis dus veiliger is. Je gevoel van veiligheid stijgt in ieder geval sowieso wanneer je weet dat je een werkende rookmelder thuis hebt.
Wat is de beste plek voor een rookmelder in huis?
Volgens deze nieuwe rookmelderplicht moet je op iedere verdieping minstens één rookmelder hebben hangen. Dat geldt in ieder geval voor iedere verdieping waar een keuken, woonkamer of slaapkamer aanwezig is. Gebruik je de zolder of de kelder alleen als was- of opbergruimte dan hoef je daar niet per se een rookmelder te hebben. Dat mag natuurlijk wel altijd. De meeste rookmelders beschikken over een plakbare achterkant of kunnen met behulp van een schroef worden vastgemaakt aan het plafond. Om de beste plek voor een rookmelder te vinden, moet je de rookmelder in ieder geval:
- aan het plafond hangen.
- niet in de buurt van een ventilatierooster of verwarming bevestigen.
- het liefst in de hal of overloop hangen.
- op minstens 50 centimeter van een hoek of muur bevestigen.
- op minstens 30 centimer van een lamp of verwarmingsbron hangen.
De reden dat je een rookmelder sowieso in de hal of overloop moet hangen, is omdat dit meestal de vluchtroute is in het geval van brand. Uiteraard kun je rookmelders ook op andere plekken hangen, waaronder de slaapkamer en de keuken. Extra tip: het kan geen kwaad om af en toe te controleren of de batterijen nog werken. Vervang ze wanneer dat nodig is, zodat je zeker weet dat ze het doen.
Verschillende soorten rookmelders beschikbaar
In je zoektocht naar een goede rookmelder voor thuis kom je een aantal verschillende soorten melders tegen. De meest bekende melder is de zogeheten optische rookmelder, een rookmelder die op basis van infrarood werkt. Deze rookmelder slaat alarm in het geval van rookontwikkeling. Dat betekent dat de optische rookmelder óók afgaat wanneer er tijdens het koken rook ontstaat. Hang een optische melder dus niet op in de keuken wanneer je dat wilt voorkomen. In dat geval kun je beter gaan voor een zogeheten thermische rookmelder. Dit soort rookmelders gaan alleen af wanneer er binnen korte tijd een hogere temperatuur wordt gemeten; niet wanneer er alleen rook aanwezig is.
Ben je doof of slechthorend? Dan kun je het beste gaan voor een rookmelder die uit twee delen bestaat; een strobe waarbij er felle lichtflitsen te zien zijn in het geval van rook of brand en een trilplaat die je bijvoorbeeld onder je kussen kunt leggen. Op die manier word je tijdens je slaap alsnog gewaarschuwd wanneer er brand is. Tot slot heb je nog de keuze voor een slimme rookmelder. Dat is een rookmelder die je via het internet kunt koppelen aan je smartphone. Met een slimme rookmelder krijg je waar je maar bent een melding op je telefoon in het geval van brand of rook. Op Wifiwijs lees je alles over deze nieuwste ontwikkeling op het gebied van rookmelders.