Last Updated: 12:12PM 12/1/2021

Soms is het nodig om bepaalde plekken in je huis extra te verwarmen, je kunt hiervoor kiezen door een bijverwarming te plaatsen. Deze losse bijverwarming zet je bijvoorbeeld in je garage, op het kantoor of op andere een plek in je huis. Bijverwarming is er in verschillende soorten, maar waar hou je rekening mee.

Welke soorten bijverwarming zijn er?

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de ventilatorkachel. Deze is geschikt om in een korte tijd de ruimte te verwarmen en hij heeft ook een ventilatiestand. Hij maakt wel veel geluid, dus je wilt hem niet de hele dag aan hebben. Ook de convectorkachel verwarmt snel en deze is een stuk geruislozer. De straalkachel is meer voor een gerichte verwarming voor bijvoorbeeld in de badkamer of serre. De halogeenkachel lijkt op de ventilatorkachel maar dan zonder geluid, maar hij verwarmt ook snel. Tot slot is er de keramisch verwarming die zeer energiezuinig is.

Hoog energieverbruik

Veel soorten bijverwarming verbruiken erg veel energie. Daarom is het verstandig energie te vergelijken. Het is verstandig energie vergelijken onafhankelijk te doen, zodat je zeker weet dat het beste aanbod ook bovenaan de lijst met aanbiedingen staat. Hiermee kun je op je energiekosten besparen en zeker als je stroomvreters in huis gebruikt, kan dat veel geld schelen. Je kunt ook kiezen voor een oliekachel. Deze kachel is ook geruisloos maar doet er wel wat langer over om een ruimte te verwarmen.

Veiligheid

Een ander belangrijk punt wat meespeelt in het kiezen van een bijverwarming is de veiligheid. Je wilt natuurlijk niet dat er onveilige situaties ontstaan door de bijverwarming. Hou je dus altijd aan de veiligheidsregels voor elektrische apparaten. Het is ook belangrijk dat je kijkt of de gekozen bijverwarming omvalbeveiliging heeft. Een omvalbeveiliging zorgt dat de stroom van het apparaat wordt uitgeschakeld als hij omvalt. Het is ook prettig als er een oververhittingsbeveiliging op zit. In dat geval wordt de stroom automatisch onderbroken bij afwijkende verhitting. Ook dubbele isolatie is belangrijk. In zo’n geval is het niet altijd noodzakelijk om een geaard stopcontact te gebruiken. Let erop dat een verwarming die aan de buitenkant erg warm wordt zeker niet geschikt is om te gebruiken met kinderen of huisdieren.

Extra pluspunten

Als de bijverwarming een vorstvrijstand heeft, blijft de temperatuur van de ruimte die je verwarmt altijd boven de 0 graden Celsius. In dat geval zullen leidingen in de ruimte niet zo snel bevriezen. Het is ook prettig als de bijverwarming een regelbare thermostaat heeft zodat de bijverwarming rekening houdt met de aanwezige temperatuur in de ruimte. Dat scheelt onnodig energieverbruik en hierdoor wordt de ruimte geen sauna.

Vermogen kiezen

Let ook op het vermogen van de bijverwarming. Om een grote ruimte te kunnen verwarmen, heb je ook een groter vermogen nodig. Voor een kleine ruimte kun je genoegen nemen met een lager vermogen. Behalve het oppervlak van de ruimte, spelen er ook nog andere factoren mee die invloed hebben op het vermogen. Hoe koud is het bijvoorbeeld buiten, hoe warm wil je het binnen hebben en hoe goed is de ruimte geïsoleerd?