Last Updated: 4:04AM 10/4/2024

Het aantal ondernemers in Nederland zit de afgelopen jaren flink in de lift, blijkt uit cijfers van het CBS. Een groot deel daarvan heeft een eigen bedrijfspand, zoals een kantoor, een magazijn of een winkel. Om er zeker van te zijn dat deze panden goed beveiligd zijn, moet je als ondernemer enkele cruciale stappen ondernemen.

Naast de standaard stappen, zoals het investeren in een goed alarm- en camerasysteem, is het bijvoorbeeld raadzaam om te kiezen voor een elektrische deurdranger op de deuren in je pand. Wat een elektrische deurdranger precies is en waarom dit zo onmisbaar is in het optimaliseren van de veiligheid van je bedrijfspand lees je in dit artikel.

Wat zijn elektrische deurdrangers voor je bedrijf precies?

Een elektrische deurdranger is een handig beveiligingsmiddel dat je op de deuren van je bedrijfspand kunt (laten) monteren. Het betreft een mechanisch of elektrisch apparaatje dat ervoor zorgt dat een deur automatisch sluit na het openen. Ook kan een dergelijke deurdranger worden ingezet om deuren automatisch te openen. Dit apparaatje wordt daarom ook wel eens een deurautomaat of een deursluiter genoemd. Het grote verschil met de ouderwetse deurautomaten is echter dat elektrische deurdrangers over allerlei extra functionaliteiten beschikken.

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een deur op afstand te kunnen bedienen en om deuren in bepaalde situaties open of juist gesloten te houden. Door deze functies zijn elektrische deurdrangers niet meer weg te denken uit het moderne bedrijfsleven, bijvoorbeeld in winkels, grote openbare gebouwen en andere soorten bedrijfspanden waar veiligheid essentieel is. Ze bieden net dat laagje extra veiligheid op het moment dat een bedrijfspand geopend is, waardoor elektrische deurdrangers een hele fijne toevoeging zijn op bestaande beveiligingsmaatregelen zoals slimme sloten, alarmsystemen en beveiligingscamera’s.

Diverse veiligheidsvoordelen van elektrische deurdrangers

Het grootste voordeel van een elektrische deurdranger op je buiten- en binnendeuren binnen je bedrijf? Logisch: dat is de veiligheid die erbij komt kijken. Met een elektrische deurdranger zorg je er onder andere voor dat deuren automatisch worden gesloten nadat ze worden geopend, zodat de kans op indringers of onbevoegden minder groot is. Dit is helemaal het geval wanneer je elektrische deurdrangers combineert met andere handige snufjes op het gebied van veiligheid, zoals het gebruik van pasjes, druppels of vingerscans. Andere veiligheidsvoordelen zijn onder andere:

Minder kans op inbraak door elektrische deurdrangers

De kans op inbraak is een stuk minder groot wanneer je gebruik maakt van elektrische deurdrangers. Dit heeft te maken met het feit dat traditionele deuren zonder deurdrangers eenvoudig vergeten kunnen worden om te sluiten, helemaal op plekken waar men druk bezig is met werk. Wanneer de deur over een elektrische deurdranger beschikt, wordt de deur automatisch afgesloten nadat deze geopend is, waardoor inbrekers weinig kans hebben om naar binnen te komen via de deur. Dit is overigens niet alleen nodig om de kans op diefstal te verkleinen, maar ook om werknemers te beschermen tegen mogelijke gevaarlijke situaties.

Elektrische deurdrangers grote rol bij veiligheid bij brand

Waar veel mensen niet aan denken, is dat elektrische deurdrangers naast veiligheid op het gebied van inbraak en diefstal ook op een andere manier kunnen bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Ze spelen bijvoorbeeld een grote rol in brandveiligheid op het moment dat ze aangesloten zijn op het brandbeveiligingssysteem. Wanneer dit het geval is, sluiten ze de deuren automatisch af bij detectie van rook en vuur, iets wat van levensbelang kan zijn wanneer er brand of rookontwikkeling is. Op die manier kan het vuur of de rook zich namelijk niet verder verspreiden en is de kans groter dat vluchtroutes vrij blijven van vuur en rook.

Ook ideaal binnen panden met aangepaste toegankelijkheid

Daarnaast zijn elektrische deurdrangers onmisbaar voor ieder modern bedrijf die bezig is met het optimaliseren van de interne toegankelijkheid. Dit soort deuren kunnen namelijk gemakkelijk (op afstand) worden geopend door mensen met een beperking zonder dat ze daarbij de hulp nodig hebben van anderen. Met betrekking tot de algehele veiligheid is dit natuurlijk een meer dan goed idee, maar het draagt eveneens bij aan de zelfredzaamheid en bovenal het comfort van deze mensen, zoals je eigen werknemers, maar ook bezoekers met een beperking. Dit is iets dat anno nu echt niet meer mag ontbreken bij moderne bedrijven, zoals winkels, kantoren, gezondheidscentra en ga zo maar door.

Kort samengevat zijn er verschillende voordelen te vinden aan het (laten) installeren van elektrische deurdrangers op de deuren binnen je bedrijf. Naast de verhoogde veiligheid en het tegenhouden van indringers en inbrekers zijn deurdrangers ideaal met oog op brandveiligheid en het toegankelijk maken van je bedrijfspand voor mensen met een beperking.