Last Updated: 21:21PM 9/27/2022
Je hoort het steeds vaker dat mensen opgelicht worden via email, WhatsApp of sms. Deze vorm van digitale oplichting noem je phishing. Deze berichten lijken te komen van betrouwbare en bekende organisaties. Denk aan instanties zoals banken, overheidsinstellingen en zelfs postdiensten. De oplichters proberen op deze manier inloggegevens, creditcardinformatie of andere persoonlijke informatie te stelen Laten we een kijkje nemen naar de verschillende soorten phishing en hoe je deze herkent.
Phishingmails
Een van de meest bekende en meest gebruikte vorm van phishing is via de email. De meeste mensen hebben een emailadres en ontvangen dagelijks mailtjes. Daarom is het gemakkelijk om massaal mails te sturen naar veel verschillende mensen in verschillende leeftijdscategorieën. Mensen, zeker ouderen, denken vaak niet goed na bij dit soort berichten en kunnen hier zomaar intrappen. Daarom zijn er een aantal tips zodat je deze phishingmails kunt herkennen.
De afzender van het bericht
Let goed op het emailadres wat gebruikt is om de mail te verzenden. Het emailadres lijkt vaak heel erg op dat van de echte instantie, maar is toch nep. De criminelen gebruiken een emailadres dat lijkt op die van de echte instantie, zodat mensen minder achterdochtig zijn als ze de email krijgen. De echte instanties hebben meestal een domeinnaam die gerelateerd is aan het bedrijf. De domeinnaam is alles wat achter het @-teken staat. Kijk of de domeinnaam overeenkomt met de website van de instantie.
De informatie in de email
Phishingmails zijn meestal niet persoonlijk omdat ze massaal verstuurd worden. Als de email begint met een onpersoonlijke aanhef, bijvoorbeeld geachte klant, moet er een belletje gaan rinkelen. De email staat ook vol met taalfouten. Bekijk daarom de email altijd goed en controleer op slordig taalgebruik.
Verder proberen de oplichters je onder druk te zetten. Ze zetten altijd iets van ‘laatste waarschuwing’ in de email, zo lijkt het of je snel moet handelen. Als laatste vragen ze in de email om persoonlijke gegevens om deze te controleren. Je moet dan een link openen om je gegevens in te vullen. Klik nooit op een link of bijlage want deze kunnen ook al schadelijk zijn. Banken of overheidsinstanties zullen NOOIT vragen naar persoonlijke gegevens via een email.
Phishing via social media
Niet alle phishingbrerichten komen meer via email. Met de opmars van social media in de afgelopen jaren is het aantal fraudeurs die via deze weg mensen oplichten ook sterk toegenomen. Ze doen een sms versturen of sturen nepberichten via WhatsApp of Instagram.
Phishing WhatsApp
Steeds vaker proberen fraudeurs berichten te sturen via WhatsApp. Deze berichten zitten meestal in de persoonlijke sfeer. ‘Vrienden of familie’ die vragen om geld over te maken. Neem altijd eerst via een andere weg contact op met de desbetreffende persoon voordat je actie onderneemt.
Phishing sms
Veel oplichters gebruiken ook sms om achter gegevens te komen. Ze sturen dan een sms met de vraag om via de link in te loggen naar je bank. Meestal omdat je gegevens gecontroleerd moeten worden of omdat je een nieuwe pincode moet aanvragen. De bank zal nooit een sms bericht sturen, je kunt altijd inloggen bij de bank om de echte gegevens te lezen.
Phishing met een QR-code
De nieuwste manier van phishing is een truc met een QR-code. Je ontvangt een email of brief waarin staat dat je een nieuwe bankpas moet aanvragen. Om dit te doen moet je QR-code scannen en hier je gegevens invullen. Het probleem is echter met een QR-code dat je niet weet naar wat voor website hij gaat. De website zelf kan ook al schadelijke software bevatten. Kijk daarom goed uit welke QR-code je scant. Scan alleen als je 100% zeker weet van wie die is.
Oplichters zoeken steeds nieuwe manieren om informatie of geld te krijgen van slachtoffers. Wees daarom alert op berichten die vragen om persoonlijke informatie. Controleer altijd de afzender en kijk eerst of je via een andere weg contact op kan zoeken met de desbetreffende persoon of instantie. Gebruik nooit contactinformatie die gevonden kan worden in de email of sms!