Last Updated: 17:17PM 8/17/2022
Tegenwoordig is verduurzamen het toverwoord voor huizen, tenminste zo lijkt het wel. Het is vaak bij de wat grotere verbouwingen ook al verplicht om dan ook te verduurzamen. Toch is bij verduurzamen ook enige voorzichtigheid van belang. Het is namelijk niet zo dat alle verduurzamingsopties van een woning ook daadwerkelijk zorgen voor een goede verduurzaming van de woning. Zo zijn er ook een aantal risico’s te benoemen bij het isoleren van een spouwmuur.
Nadelen van spouwmuurisolatie
Het klinkt goed, spouwmuurisolatie en het kan ook zeker goed zijn en bijdragen tot een verhoging van de duurzaamheid van een woning. Maar er zijn wat mogelijke problemen die je kunt krijgen door de nadelen van spouwmuurisolatie, bij bijvoorbeeld een bestaande woning. Zo kan het zorgen voor:
- Minder ventilatie in de woning.
- Meer werk dan gedacht. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld vervuiling in de spouw zit, dat er eruit moet om de isolatie aan te kunnen brengen.
- Regendoorslag naar de binnenmuur. Dit gaat via het isolatiemateriaal.
Het kan ook zijn dat de woning gewoon niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Het is niet geschikt voor elke type steen of het voegwerk is niet in een voldoende goede staat.
Minder ventilatie, lijkt mogelijk niet zo ernstig, maar mag je niet onderschatten. Zo zijn er bijvoorbeeld in het begin in Nederland soms duurzame woningen gebouwd die te goed geïsoleerd te zijn? Het gevolg was dat dit serieuze gezondheidsklachten opleverde. Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie van de luchtwegen en kortademigheid. Ook kan er een nare geur zijn. Deze klachten kunnen soms ook komen door isolatiemateriaal. Het is dus belangrijk om voor het juiste isolatiemateriaal te kiezen voor de spouwmuur.
Voordelen
Behalve risico’s en nadelen zijn er ook voordelen van een spouwmuur. Het is dus belangrijk om uit te zoeken of spouwmuurisolatie voor je woning interessant kan zijn. De voordelen zijn met name voor het milieu, maar kunnen ook wat opleveren voor je portemonnee. Je kunt er namelijk flink wat mee besparen in stookkosten. Bij een tussenwoning kun je zomaar eens op jaarbasis zo’n 260 euro besparen op je energierekening. Bij een vrijstaande woning kan het zelfs gaan om een besparing van 1.000 euro op jaarbasis. Spouwmuurisolatie is dus niet iets waar je per direct nee tegen zou moeten zeggen.
Kies voor goed isolatie advies
Aangezien de risico’s door de nadelen best groot kunnen zijn is het slim om goed isolatie advies in te winnen. Met goed isolatie advies verklein je de risico’s en kan een expert je een goed inzicht geven om een juiste keuze te maken. Kies dus voor goed isolatie advies als je niet zulke grote risico’s wil lopen. Tuurlijk is isolatie advies vaak tegen een bepaald tarief, maar dat verdien je wel terug. Ofwel door het voorkomen van ellende ofwel door een flinke besparing in de energiekosten.