Last Updated: 3:03AM 11/16/2021
Vandaag de dag doen we heel veel digitaal. Kijk alleen maar naar je mobiele telefoon en de mogelijkheden die je hiermee hebt. Ook op de computer hebben we tal van opties. We kunnen hele boeken schrijven op de computer, maar ook onze bankzaken regelen. Digitale beveiliging is dus zeker ook belangrijk.
Bescherm je persoonlijke gegevens
Of het nu gaat om een desktop of een mobiel apparaat, we voeren hier heel veel gegevens in. Bijvoorbeeld tijdens het bestellen van producten, het boeken van een vakantie of als we de zorgverzekering vergelijken of afsluiten. Het is prettig dat we dit soort dingen digitaal kunnen doen, het bespaart veel tijd en vaak zijn we ook voordeliger uit. Neem bijvoorbeeld die zorgverzekering. We kunnen eenvoudig zien welke verzekering het beste bij onze wensen past, maar ook waar je het minst betaalt. We kunnen zelfs onze ziektekosten rekeningen digitaal indienen bij de zorgverzekering of andere rekeningen betalen door in te loggen bij de bank en een overschrijving te doen.
Altijd updaten
Het is dus verstandig om al onze digitale apparaten te beveiligen, ook de computer thuis. Hiermee kun je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van malware of dat er bij hackpogingen persoonlijke gegevens worden gestolen. Het is altijd verstandig om een firewall te gebruiken en alle software up-to-date te houden. Men name dat laatste laten mensen nog weleens versloffen, terwijl dit erg belangrijk is. Ook de software wordt regelmatig aangepast om hackers tegen te gaan. Ook je browser of bijvoorbeeld je Adobe Acrobat Reader en andere apps moeten regelmatig geüpdatet worden. Zorg tevens dat je een betrouwbare antivirussoftware gebruikt en hou ook deze software up-to-date.
Klik voorzichtig
Gebruik wachtwoorden die niet eenvoudig zijn. Misschien zijn ze dan wel lastiger om te onthouden, maar het pluspunt is dat ze ook moeilijker te kraken zijn. Open ook nooit zomaar bijlagen in de mail en klik niet zomaar op linkjes. Dit soort koppelingen kunnen ook in online advertenties of in berichten op social media voorkomen. Soms zien dit soort berichten er erg betrouwbaar uit, hierdoor komt het nog steeds veel voor dat mensen er toch intrappen.
Voorkom en verwijder malware
Bezoek ook geen onveilige websites, een moderne browser geeft dit meestal aan of blokkeert zelfs deze websites. Download of stream ook liever geen illegaal materiaal, ook dit kan malware bevatten. Externe apparaten, zoals een USB-stick waarvan de herkomst niet bekend is, kan ook gevaarlijk zijn. Om infectie te voorkomen, is het beter om dit soort dingen alleen van een betrouwbare bron te gebruiken. Ontdek je malware op je computer? Zorg dat het zo snel mogelijk verwijderd wordt. Bij Windows is hiervoor bijvoorbeeld speciale beveiliging ingebouwd. Ook als je geen Windows gebruikt zijn hiervoor mogelijkheden, zoals het hulpprogramma Microsoft Defender Offline. Ook veel Apple-apparaten maken gebruik van speciale beveiliging.